Gyöngyös Város Óvodái Mátrafüredi Tagóvodája

 

Gyöngyös Város Óvodái óvodavezetője: Molnár Lászlóné

Tagóvoda vezető: Erdélyi Éva  telefon: 0670/866-9590

Óvónő: Soproni Judit

Dajka nénik: Kiss Csabáné – Andi néni

Czeglédy Henriett – Heni néni

Az intézmény pontos címe, telefonszáma:

3232 Mátrafüred, Üdülősor 1. Tel:0637/320-021

Az intézmény nyitvatartása:  fél 7 – 17 -ig

Az intézmény fenntartója:

Gyöngyös Város Önkormányzata

Az intézmény e-mail címe:

[email protected]

 

Bemutatkozás

Az óvodánk Mátrafüreden működik. Az általános iskola megszűnésekor 2008-ban költöztünk az iskola volt épületének földszintjére, amit akkor alakítottak át az óvoda részére. Az emeleten erdészeti középiskolások kollégiuma működik.

Szobáink tágasak és jól felszereltek, fenyő bútorokkal vannak berendezve. Rendelkezünk külön ebédlő és pihenő helyiséggel, a csoportszobában galériával.

Kialakítottunk egy logopédiai fejlesztő szobát, ahol a gyerekek megkaphatják a szükséges fejlesztést.

Az épületben lévő iskolai tornaterem tágas méreteivel nagyon jó lehetőséget biztosít a gyermekek mozgásának a fejlesztésére.

Udvarunk 2012 nyarán szülői segítséggel lett megújítva. Az  udvaron kialakított gyógynövényes és veteményeskertünkben megtermelt gyógyteákból készül minden nap a tea, ezen kívül egész nyáron át fogyasztjuk az itt termett paradicsomot, paprikát.

Szeretetteljes, érzelmi biztonságot nyújtó légkörben, a családdal szorosan együttműködve folyik a nevelőmunka.

Az óvodai nevelést az intézmény alapítványa, az Erdőszéli Óvodáért Alapítvány segíti.

2008-tól viseljük a Zöld Óvoda címet.

Az óvodánk tagja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek (MME) mint Madárbarát Óvoda.

A zöld jeles napokat kiemelten kezeljük, ünnepeljük.

Minden évben szakmai napot szervezünk „Környezetvédelem, környezettudatos magatartás” témakörben pedagógusok részére, melyre Gyöngyös város, valamint a kistérség  oktatási-nevelési intézményeiből hívjuk meg az érdeklődő nevelőket.

 Sajátosságaink

Óvodánk egy óvodai csoporttal működik, ahol együtt neveljük a 3-6 éves gyerekeket. Ennek számtalan előnye van nevelési szempontból. A családias légkörből és az osztatlanságból adódóan a kicsik hamarabb elsajátítják a szokásrendszert, a nagyok pedig a toleranciát, segítőkészséget. Az iskolába menők a kis létszám miatt több figyelmet kapnak. A testvérek egy csoportba járnak. Kiemelten kezeljük külső világ tevékeny megismerését, valamennyi tevékenységi terület  ebbe ágyazódva,  projekt-pedagógiai módszerrel segíti a gyermekek ismereteinek bővítését.

A család és az óvoda kapcsolatát erősítik a hagyományos családi programok. Minden évben két napos adventi kézműves készülődéssel hangolódunk rá az ünnepre a szülőkkel közösen, majd Betlehemes délutánt szervezünk. Hagyománnyá vált a „Családi kerti parti” salátakészítő versennyel összekötve, ahol az egészséges ételek kóstolgatása mellett a szülői közösség is összekovácsolódik. A patakparti családi csurdítás szintén ezt a célt szolgálja. Minden évben szervezünk buszos kirándulást a szülőkkel, az ország különböző pontjaira.(pl:Tisza-tavi Ökocentrum, Mini City, stb)

2013-ban „Örökbe fogadtuk” a Mátrafüreden lévő Máriácskát és a Kozmáry kilátót. Ez azt jelenti, hogy minden évszak váltáskor meglátogatjuk ezeket a tájegységeket, és rendet rakunk ott.

Természetesen a túrákon a megfigyelések mellett figyelmet fordítunk a természet megóvására is. Ezzel az élménypedagógiai módszerrel egyéni és közös kalandokat, izgalmas élethelyzeteket, sajátos, örömteli tanulási körülményeket kínálunk a gyerekeknek.

Kiemelt feladatunk a környezetvédelem, a természet megismerése. Ennek érdekében a gyerekekkel megismertetjük a szelektív hulladékgyűjtést, az újra hasznosítást, a rontott papírra való rajzolást, a komposztálást. Nyáron egy hetes természetmegismerő erdei tábort szervezünk.

 Intézményünk egy épületben van az Erdészeti Szakközépiskola kollégiuma. Az óvodás gyerekek nap mint nap „összefutnak” a diákokkal, ismerik egymást. Évente 2-3-szor közös erdőjárást szervezünk az erdészeti iskolai tanulókkal. Minden óvodás mellé kerül egy diák, akik ilyenkor megszerzett tudásukat igyekeznek megosztani velük. Hagyománnyá vált emellett,  hogy az adventi időszakban a „nagyfiúk” ünnepi műsorral kedveskednek a kisgyermekeknek.

Szoros a kapcsolatunk mindkét helyi idősotthonnal és a Máltai Szeretetszolgálat mátrafüredi egységével. Karácsonykor ünnepi műsorral készülünk az idősek számára, húsvétkor a fiúk locsolkodni mennek hozzájuk, anyák napján pedig köszöntjük az idős néniket. Cserébe gyermeknapra süteményt sütnek gyerekeinknek, és eljönnek mesét mondani nekik.

Kapcsolatban állunk a  NEO Segítőkutyás Egyesülettel (érzékenyítő tréningek gyerekeknek és szülőknek), és a Hegyi Sportok Bázisával (Segway-szánon érkezett a Mikulás)

 

 

 

 

 

Copyright © 2013. Mátrafüredi Óvoda All Rights Reserved.